Om svelgvansker

Problemer med å spise og svelge kalles på fagspråket for dysfagi. Det kan være vanskeligheter med å utløse svelgrefleksen slik at maten blir liggende i munnen. Maten kan også gjemme seg i små hulrom i svelget, for senere å gli ned i luftveiene. Man kan i tillegg svelge vrangt, slik at mat og væske renner ned i luftveiene. Resultatet kan være at mat og væske kommer ned i lungene (kalles aspirasjon).

 

Hva er normal svelging?

  • Maten bearbeides og formes til en matklump
  • Vi opplever smak, temperatur, konsistens
  • Tungen beveger maten bakover
  • Bakerst i munnen utløses svelgerefleksen, slik at:
    • den bløte gane løftes
    • strupehodet løftes, og luftveiene lukkes
    • maten passerer gjennom spiserøret og ned til magen

 

Konsekvenser av under- og feilernæring

Undersøkelser viser at underernæring generelt er et økende problem. 30–40% av pasienter i helseinstitusjoner spiser for lite og 20% viser tegn til underernæring. Ved innleggelse i medisinsk avdeling var 50–60% av pasienter over 70 år underernærte.

Forskning viser at det er helsefremmende og økonomisk å sette inn tiltak mot underernæring i tide. Tilstrekkelig næring kan halvere liggetiden på sykehus, og redusere alvorlige komplikasjoner til 1/3 i forbindelse med operasjon. Vi regner også en uke mer i senga etter en operasjon, for hver kilo man taper før inngrepet. Underernærte pasienter er mer utsatt for å få liggesår. Opplever du selv, eller er du pårørende til en med liggesår, bør du alltid tenke gjennom om du/vedkommende får i deg/seg tilstrekkelig næring.

 

Hva underernæring fører til

  • Redusert kroppsvekt og tap av muskelmasse
  • Konsentrasjonsvansker, tretthet, irritabilitet og apati
  • Nedsatt lunge- og hjertefunksjon
  • Redusert immunforsvar og økt infeksjonsrisiko
  • Nedsatt sårtilheling
  • Svekkelse av mage- og tarmfunksjon
  • Redusert livskvalitet


Får man i seg nok næring, blir det enklere å komme seg på fote igjen etter sykdom eller kirurgiske inngrep. Man får bedre effekt av medisinsk behandling og livskvaliteten øker.


(Kilde: ALS-Prosjektet ved Sunniva Hospice)