Fjerning av PEG eller knapp

For mange vil en PEG eller knapp være en midlertidig løsning. F.eks. til ernæringssituasjonen har normalisert seg eller bedret seg tilstrekkelig til at spising ikke lenger er et problem. Da fjernes PEG´en eller knappen, og åpningen vil gro igjen av seg selv.

Bruker med knapp

"En løsning jeg holder en knapp på"

Erfaringene du nå skal få lese om er fra en bruker av Mic-Key som selv er lege, fysioterapeut og småbarnsmor. Hun har hatt først PEG og så knapp i til sammen 3 år, på grunn av en vedvarende svelgforstyrrelse.


Om overgangen fra vanlig spising til PEG

- PEG ble lagt inn under lokalbedøvelse ca. 4 mnd. etter at mitt svelgproblem hadde startet. Det gikk bra å venne seg til, jeg ble fulgt godt opp under sykehusoppholdet og fikk god opplæring før jeg ble sendt hjem igjen. Vel hjemme begynte jeg å ta vanlig mat og mose den i stavmikser, for så å tilføre den gjennom PEG´en. Miksen ble fortynnet med gode oljer, ernæringsdrikker og lignende for å få passe konsistens, dvs. tynn nok for passasje inn i PEG. Her tilsetter jeg også ulike typer kosttilskudd.


Om hvordan det er å leve med knapp

- Knappen på magen kan ikke kjennes, og krever minimalt med stell. Å bytte knapp er noe jeg enkelt gjør ca. hver 2. mnd., og som man får god opplæring på. Jeg dusjer, svømmer, kan gjøre situps, og har ingen fysiske begrensninger med knappen. Lukker jeg den opp, kommer intet ut/inn, grunnet en tilbakeslagsventil. Et mellomstykke settes enkelt på, for tilførsel av mat, væske eller medisiner. Knappen er liten, diskré og gir en stor følelse av frihet.


Om viktigheten av det sosiale ved et måltid

- Det sosiale rundt et måltid er meget viktig. Med knapp er det intet i veien for å ta del i dette, selv om selve nedsvelgingen ikke er helt på topp! Det er flott å kunne "spise” seg god og mett før et sosialt samvær, eller en utflukt, ved å tilføre mat gjennom kanalen. Dermed kan man etterpå nyte smaken av det man faktisk kan spise eller drikke gjennom munnen på en trygg og mindre anstrengende måte, i samvær med andre.

 

Du forlater nå mic-key.no

Du har valgt en lenke som tar deg til en annen nettside. Klikk avbryt for å bli på denne siden, eller fortsett for å gå videre