Stell av Mic-Key


Det anbefales daglig inspeksjon av huden og sonden. Sørg for at huden er ren og tørr, og observer for eventuell lekkasje noen minutter etter mating.  Mic-Key krever normalt sett ikke bruk av bandasje, og hvis huden er tørr og frisk er det ikke nødvendig å tildekke med sårbandasje.  Noen vil imidlertid oppleve diverse hudproblemer rundt sin gastrostomiport, og vi råder deg til å ta kontakt med helsepersonell for håndtering av dette. Ta gjerne en titt på de vanligste stilte spørsmålene her

Daglig stell og observasjon av huden og Mic-Key er viktig for å forhindre sårutvikling. Rengjør forsiktig huden rundt stoma ved bruk av en myk klut, bomullspinner og temperert, mildt såpevann. Rengjør Mic-Key`s matport (der man kobler til mellomstykket) ved hjelp av bomullspinner. Sørg for å fjerne eventuelle rester av mat og medisiner. Klapp huden forsiktig tørr etter rengjøringen.

 

Sjekk av vannballong

Det er viktig å sjekke vannmengden i ballongen hver til annenhver uke. Ettersom den er laget av medisinsk silikon vil noe vann over tid sive ut av ballongen. Dette vannet må derfor etterfylles slik at Mic-Key holdes på plass i magesekken. Det er vanlig med 5-10 ml vann i ballongen. (Mic-Key 12 tykkelse skal ha maks 5 ml vann i ballongen.) Bruk vanlig springvann i ballongen. Saltvann skal ikke brukes da det kan ødelegge materialet. Sjekk av vannballongen er viktig da det også vil gi en indikasjon på når Mic-Key bør byttes ut. Hvis det har forsvunnet unormalt mye vann ut av ballongen, kan dette være et tegn på at ballongen begynner å bli slitt, og at det er på tide å bytte til ny Mic-Key. Dette vil sykehuset gi opplæring i.

 

Skylling av Mic-Key

Det anbefales og alltid skylle gjennom Mic-Key før og etter tilførsel av mat og medisiner. Det er viktig for å forhindre tilstopping av sonden. Hvis Mic-Key ikke er i bruk, anbefales det allikevel å skylle igjennom en gang per dag for å sørge for at sonden holdes åpen. Bruk temperert springvann til skylling.

 

Rengjøring av mellomstykker

For å sikre god mathygiene skal mellomstykkene rengjøres etter hvert bruk. Rengjør med vanlig såpevann (som for eksempel Zalo), og skyll mellomstykkende godt etterpå. La de gjerne lufttørke. På grunn av hygieniske prinsipper, anbefales det at mellomtykker byttes ut hver til annenhver uke. Les mer om mellomstykker her.

 

Mic-Key app

Se animasjonsfilm om bruk og stell av Mic-Key:


Mic-Key Appen

 

 

Du forlater nå mic-key.no

Du har valgt en lenke som tar deg til en annen nettside. Klikk avbryt for å bli på denne siden, eller fortsett for å gå videre